• PDF

Szlovák befektető veszi meg a Lengyel-Tátra Kasprowy-csúcsára vezető kabinos függővasutat

Szlovák befektető veszi meg a Lengyel-Tátra Kasprowy-csúcsára vezető kabinos függővasutat. eves tiltakozást váltott ki a Lengyel-Tátra őslakói, a góralok és környezetvédők körében egyaránt a Lengyel Államvasutaknak (PKP) az a szándéka, hogy eladja egy szlovák magáncégnek a híres kabinos függőfelvonót, a magyar turisták körében is népszerű Kasprowy-csúcsra vezető "kolejka linowát".

A környezetvédők a Lengyel-Tátra természeti értékeit féltik, a góralok (hegylakók) pedig figyelmeztettek, hogy amennyiben a függővasút privatizációja bekövetkezik, azon nyomban gyűjtőkeresetet nyújtanak be a kincstárügyi minisztérium ellen a Kasprowy-csúcs környékén fekvő, évtizedekkel ezelőtt államosított hegyi rétjeik, legelőik visszaszerzése érdekében - írta a Gazeta Wyborcza.

A felvonó privatizációja precedensértékű döntés, mert a 75 éve működő gépezet - a német megszállás éveit leszámítva - mindig is állami tulajdonban volt. Ez volt a Tátra történetének első függőfelvonója. A függővasutat üzemeltető PKP pénzügyi helyzetének javítása miatt szánta el magát a tranzakcióra, a lengyel kincstárügyi minisztérium pedig rábólintott az ügyletre.

A vételre a legnagyobb szlovák turisztikai cég, a Tátra déli oldalán található sípályák és szállodák tulajdonosa, a Tatry Mountain Resorts (TMR) tett ajánlatot. Nemcsak megvásárolná a felvonót, hanem új sípálya-infrastruktúrát építene ki a Lengyel-Tátra kiterjedt részein, Zakopanéban, Koscieliskóban, Krynica-Zdrójban, Szczawnicában, Zawojában és Czernichówban. A tervezett tranzakció értékét egyik fél sem hozta eddig nyilvánosságra, de hírek szerint több tízmillió eurós nagyságrendről van szó.

Lukasz Kurpiewski, a PKP szóvivője szerint szándékaik szerint a privatizáció az idei év végén, a jövő év elején befejeződik. Bohus Hlavaty, a TMR elnöke azzal indokolta a szlovák turisztikai cég nagyszabású befektetési terveit, hogy a Tátra egyetlen régió, ezért a szlovákoknak és lengyeleknek közösen kell küzdeniük a vendégekért, akik az elmúlt években mind nagyobb számban hagyták el a Tátrát, és választják helyette az Alpokat. A szlovák cég nagy lehetőséget lát a lengyel tátrai régióban és a többi lengyelországi hegyvidéki körzetben.

Ez viszont mély aggodalommal tölti el a környezetvédőket, mert a Tátra szlovák oldala a nagyarányú fejlesztések következményeképpen az elmúlt néhány évben alaposan átalakult. A Csorbai-tó, Tátralomnic, Zár (Zdziar), Ótátrafüred és Úr-völgy (Spálená Dolina) környékén gombamód nőttek ki az új sífelvonók, szállodák, motelek. Zbigniew Mirek, a Lengyel Tudományos Akadémia természetvédelmi bizottságának elnöke és a Tátrai Nemzeti Park lengyel tudományos tanácsának tagja szerint a szlovákok a Tátra nagyobbik, a maguk területére eső részét egyetlen nagy sípályává változtatják. A 83 országot tömörítő Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség (IUCN) szerint ha folytatódik ez a folyamat, a terület elveszítheti a nemzeti park státusát.

"Ha a szlovákok engedélyt kapnak arra, hogy hasonló befektetéseket eszközöljenek a lengyel oldalon is, az egész tátrai ökorendszer veszélybe kerül. Nem lesz hol megcsodálni a vadon élő állatokat, amelyek számára ma a Tátrai Nemzeti Park még menedéket jelent" - mondta a lapnak Radoslaw Slusarczyk lengyel állatvédő.
A Tátrai Nemzeti Park (TPN) hatóságai szintén aggódnak. Pawel Skawinski, a TPN igazgatója hangsúlyozta, hogy lengyel nemzeti kincsről van szó. Minden jel arra mutat azonban, hogy a figyelmeztetések és aggodalmak elkéstek, a privatizációra hamarosan sor kerül. (MTI)

You are here